четвер, 22 грудня 2016 р.

Районний семінар вчителів правознавства у Камінній

Де б не працював професіонал - від його роботи завжди буде резонанс. Освітня галузь багата на самовідданих вчителів, які,  незважаючи на зовнішні умови, впевнено творять...
В Каміннецькій ЗОШ І-ІІ ступенів нещодавно пройшов тиждень правознавства із районним семінаром. Пропонуємо погляд на цей захід вчителя, який цей захід запланував і провів -Марини Анатоліївни Гавриляк.

7 грудня 2016 року на базі Каміннецької ЗОШ І-ІІ ст. відбулось засідання методичного об'єднання вчителів правознавства Надвірнянського району. Засідання проходило у кілька етапів.

На першому проведено правове заняття «Юридичний марафон» за авторською методикою Л. Павленко «Хрестики-нулики». Основна мета заняття – популяризація правових знань, а форма проведення – гра. Адже нічого так не захоплює та не надихає як змагальний дух та бажання перемогти. Участь приймали учні 9-го і та кілька «добровольців» з 8-го, котрі завчасно були об’єднані у дві команди: «Феміда», капітан – Румежак Маряна та «Ерудити правознавства», капітан – Савчин Ірина. 
Кожна з команд – придумала собі гасло та символ-оберіг. Суть гри полягає у створені ігрового поля з «кишеньками» (всього - 9), назви котрих не завжди співпадали з тими завданнями, що містилися в них (наприклад «Кіт у мішку», «Де факто, де юре», «Точка зору» ін.) Право вибору кишеньки визначала та команда, котра правильно давала відповідь на поставлене запитання  або перемагала на  попередньому етапі. 

Переможця визначали члени журі, проте не традиційними балами, а символами команди, яка на їх думку,  дала більш чіткішу, швидшу відповідь (в ідеалі – членами журі мають бути учні, проте через маленьку кількість учнів в класі, членами журі виступили: Наталія Гаманюк – вчитель хімії та біології Каміннецької ЗОШ, Тетяна Пасєка – соціальний педагог Каміннецьої ЗОШ, а також – гість нашого заняття – Наталія Івасик – вчитель історії та правознавства Молодьківської ЗОШ І-ІІ ст.) 

На місце кишеньки – кріпився символ команди переможниці. Загалом – діти з захопленням грали, кожен вдалий хід супроводжувався посмішкою. Найбільший захват викликала у дітей кишенька «Чорний ящик» (необхідно було вгадати, що там приховано). На мою ж думку, найбільш цікавим було завдання для капітанів команд (дівчата готували його вдома) – вони мали проголосити свою передвиборчу програму, а також можливі кроки для подолання кризи в країні. Якби ж наші можновладці керувались такими з принципами, як наші діти…  Заняття-гра завершилось нічиєю. Кожна з команд якнайкращим чином проявила себе. І хоч не всі відповіді були правильними, не завжди вдавалось посміхатись при поразці, позитивні емоції та хороший настрій довели, що у будь-якому віці гра – один з найкращих методів навчання.




На другому етапі нашого засідання було проведено виховний захід на тему «Узори з пам’яті мого народу твою, Вкраїно, прикрашаю вроду».  На заході ми переглянули складні сторінки нашого минулого: від часів України-Руси, славної козацької епохи, періоду діяльності героїв ОУН-УПА, героїв Небесної Сотні до сьогодення. Кожна епоха має своїх героїв, котрі боролись за кращу долю та волю рідної землі. Українці століттями прагнули до незалежності та свободи. І по сьогоднішній день тривають події, що показують усьому світу, що ми не здаємось і наша мета – єдина і сильна Україна. Незмінний дух патріотизму, віри в кращу долю та волю нашої рідної неньки-України є і буде тією ланкою, що пов’язує минуле і сьогодення.

Для проведення заходу були залучені майже всі учні та вчителі школи. Особливу подяку хотілося б висловити Уляні Василівні Угринчук, вчителю німецької мови, Ользі Богданівні Приймак, вчителю української мови та літератури, Євгену Івановичу Вексею, вчителю музики, Лесі Сергіївні Навроцькій, вчителю початкових класів, а також всім вчителям, котрі долучились до організації свята. Особливої подяки заслуговують учні Каміннецької школи, котрі, я впевнена, виростуть справжніми патріотами, тими людьми, хто врешті-решт, житиме в сильній та могутній європейській країні і ніколи не забудуть, що вони – Українці з власною  мовою, культурою, історією та незламною силою духу.

Немає коментарів:

Дописати коментар