суботу, 14 жовтня 2017 р.

Герої нашого краю. До 75-річчя УПА.

До вашої уваги стаття Гавриляк Марини Анатоліївни, вчителя історії Каміннецької ЗОШ І-ІІ ст.
Зродились ми з великої години
З пожеж війни, із полум’я вогнів,
Плекав нас біль по втраті України,
кормив нас  гнів і злість до ворогів.
О.Бабій
В рамках вшанування 75-ї  річниці УПА  10 жовтня 2017 року в приміщенні Івано-Франківського муніципального центру патріотичного виховання учнівської молоді ім. Степана Бандери за сприяння і організації Івано-Франківськго обласного інституту післядипломної освіти та участі відомих дослідників, вчителів історії  та викладачів Прикарпатського університету, відбулися історичні студії «Українська повстанська армія (історія, уроки, сучасність)».

Метою заходу було висвітлення проблем та особливостей діяльності та розвитку  військових формувань УНС та УПА на основі аналізу матеріалів персоналістичного характеру; узагальнення методичних напрацювань з історії УНС та УПА.
Власне, сам захід було організовано в два етапи: пленарне засідання учасників конференції та робота в секціях. На першому етапі ми отримали можливість ознайомитись з доповідями Сергія Адамовича Ярослава Трефяка, Богдана Максимця, Василя Бабія, Ярослава Коретчука, Галини Савченко. Плідно розгорнулася робота у секціях, де учасники конференції отримали змогу висловитись з приводу  власних творчих та наукових доробок щодо діяльності УПА  та окремих персоналій, а також використання цих матеріалів при проведенні історико-краєзнавчих практик та на уроках в школах.

 За збігом обставин, саме 10 жовтня 2017 року виповнилась 107 річниця від дня народження Петра Мельника («Хмари»), уродженця села Камінна Надвірнянського району , командира куреня «Дзвони», очільника тактичного відтинку УПА «Гуцульщина».  

За свою діяльність в лавах УПА, героїзм та винахідливість Крайовий Військовий Штаб нагородив  Петра бронзовим орденом заслуги та срібним орденом заслуги І класу. На місці загибелі  (с. Лоєва, Надвірнянськог району) та у рідному селі Петру Мельнику встановлені пам’ятні знаки. Про його діяльність та життєвий шлях учасникам конференції розповіла вчитель історії Каміннецької ЗОШ І-ІІ ст.. Гавриляк М.А. 

Немає коментарів:

Дописати коментар