вівторок, 17 листопада 2020 р.

Онлайн-перемоги надвірнянських ліцеїстів на загальнодержавному етапі МАН



5-8 листопада 2020 року промайнув фінал (ІІІ загальнодержавний етап) конкурсу-захисту дослідницьких проєктів МАН за новими правилами, оновленим форматом і вперше ‒ онлайн.



Презентовані у 65 наукових секціях проєкти команда високопрофесійного журі аналізувала за стандартами оцінювання міжнародного рівня. Такий формат передбачав сім нових компонентів: електронна реєстрація, підписання декларації академічної доброчесності, перевірка тексту роботи на плагіат, написання анотації дослідження, мотиваційний лист, постерний захист і наукова конференція.


Непростим конкурсним дням передували тижні виснажливої підготовки, але вони привели до фантастичних результатів в масштабах всієї держави. 10 тисяч квадратних метрів, забудованих під конкурс, більше 1000 підключень від вмотивованих конкурсантів до «Zoom», 65 окремих студій-секцій, у яких транслювалися захисти, майже пів мільйона відвідувачів віртуальної виставки. А на виставці – 100 тисяч голосів за конкурсні проєкти, 720 активних педагогів на онлайн-семінарі.

Так як фінал повинен був проходити у квітні-травні 2020 року, а через пандемію був перенесений, у ньому взяли участь випускники 2019-2020 навчального року, а тепер – студенти-першокурсники.

«Комп’ютер», «навушники», «приєднатися до конференції», «демонстрація екрана» – ось ключові слова наймасштабнішого і найважливішого інтелектуального змагання України. На чотири дні всі регіони нашої країни об’єдналися в інтелектуальний інтернет-зв’язок, який локалізувався у Києві і до якого кожен учасник та учасниця долучалися, щоб розповісти про свої унікальні наукові проєкти, ідеї, дослідження.

Онлайн-версія змагання надала ще ряд захопливих можливостей: на відкритті та закритті конкурсу учасники мали унікальний шанс не тільки почути спікерів світового масштабу, а ще й поставити їм свої запитання. Телемости з Мексикою та Америкою з очільником MILSET і Національної мережі науки та технологій Мексики – RED – Роберто Ідальго і провідним науковцем і керівником проєктів NASA Хорхе Сотомайором для конкурсантів стали найбільшим враженням за все змагання. Запитання від них безперестанку летіли у стрічку чату «Zoom» та у розділ для коментарів під трансляцією на ютубі.


Мотивувальні вітання молоді дослідники отримали і з Міністерства освіти і науки України. На відкритті його очільник Сергій Шкарлет висловив своє захоплення поколінню, яке рухає цей світ, навчає та дивує всіх, бо мислить поза межами можливого, намагаючись змінити світ навколо себе. А до трансляції закриття долучилася заступниця міністра Любомира Мандзій, яка впевнена, що фінал конкурсу дав змогу «прокачати» нові здібності й компетентності.


Особливими також стали і включення з радником Генерального директора ЮНЕСКО Жаном-Полем Жусто Нґоме Абьяґою, а також із дипломатами українського посольства у США, які вийшли на зв’язок з Вашингтону.

І у цій феєрії науки і сучасних технологій як безпосередні учасники-конкурсанти прийняли безпосередню участь із своїми проєктами учні та випускниця Надвірнянського ліцею .

Гуменюк Надія (11 клас) представляла нашу Івано-Франківську область у секції геології,

Шпинта Христина (1 курс Київської політехніки) – у секції гідрології,

Дунець Тарас (11 клас) – у секції мікро- та макроекономіки,

Савчук Сергій (11 клас) – у секції фінансів, грошового обігу та кредиту.

 Науковим керівником усіх проєктів став учитель географії та основ економіки – Ковальчук Олег Олексійович.

А найвищих успіхів з надвірнянських ліцеїстів досягнув Савчук Сергій – здобув срібну медаль у своїй секції, інші стали дипломантами.

Частину інформації та фото взято із сторінки МАН  http://man.gov.ua/ 




Немає коментарів:

Дописати коментар